Το τραγούδι εντάσσεται στις πιο απαιτητικές φωνητικές ασχολίες καθώς το άτομο που τραγουδά χρειάζεται να έχει κατάλληλο συχνοτικό εύρος, ένταση, ομοιογενή χροιά σε όλη την έκταση, διάρκεια, βαθειά γνώση μουσικής άρθρωσης, καθαρή άρθρωση στον λόγο και πάνω απ' όλα άριστο έλεγχο όλων των παραπάνω παραμέτρων, ταυτόχρονα.

Όταν αλλάζει κάτι στις φυσιολογικές συνθήκες κίνησης των χορδών παρουσιάζονται συμπτώματα όπως δυσφωνία, βραχνάδα, αλλοίωση στην χροιά, κόπωση, ενόχληση στον λάρυγγα.

Η όποια ενόχληση πέραν των τριών ημερών απαιτεί την εξέταση από ειδικό γιατρό για την ορθή και έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος.Όταν κάποιος επαγγελματίας φωνής ή μή, φτάνει σε αυτό το σημείο σημαίνει πως ήδη κάνει κάτι λάθος.

Θυμηθείτε πώς αρκεί μία αστήρικτη νότα ή μία κραυγή για να προκαλέσει προβλήματα και βλάβες στο φωνητικό μηχανισμό.

Ο ήχος μας πρέπει να είναι ελεύθερος, ευχάριστος, καθαρός και με ενάργεια καθώς και πλούσιος σε αρμονικούς!

Η κατάλληλη συχνότητα, η σωστή διαχείριση της έντασης, η ομοιογενής χροιά σε όλη την έκταση, η καθαρή άρθρωση είναι μερικά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά που άπτονται της σωστής και υγιούς φωνής.

Πολύ σημαντικό για έναν επαγγελματία φωνής, ο τακτικός έλεγχος της φωνής από κάποιον ειδικό και ιδιαίτερα όταν αντιλαμβανόμαστε ύποπτα συμπτώματα (βραχνάδα, συχνό "σπάσιμο" φωνής -voice breaks- αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό κ.α.) 
 
Παναγιώτης Τερζάκης
Εκπαιδευτής & Σύμβουλος Φωνής (ΜΜ)
Voice Coach & Consultant (MM)
                       "Η δική σου φωνή πρέπει να ακουστεί!"